sábado, 21 de agosto de 2010

Consumo de chocolate em mulheres e ICC

Chocolate Intake and Incidence of Heart Failure: A Population-Based, Prospective Study of Middle-Aged and Elderly Women
(Read the abstract in english bellow)

O consumo moderado de chocolate pode diminuir o risco para a insuficiência cardíaca (ICC) em mulheres, de acordo com um estudo da American Hearth Association no periódico Circulation Hearth Failure.

Foi realizado um estudo prospectivo de coorte de 31.823 mulheres com 48-83 anos de idade, participantes da coorte sueca Swedish Mammography Cohort. As mulheres não tinham histórico de diabetes, insuficiência cardíaca, infarto do miocárdio, e responderam um questionário de frequência alimentar. Elas foram acompanhadas de 01 de janeiro de 1998 até 31 de dezembro de 2006 e neste período 1,3% foram internados por ICC ou morreram com ICC.

Comparadas com as mulheres que não comem chocolate, aquelas que consumiram 1-3 porções por mês tinham uma redução de cerca de 25% no risco de insuficiência cardíaca, enquanto aquelas que consumiram 1-2 porções por semana tiveram uma redução do risco de 30%. Maior consumo não se relacionou a um efeito protetor.

Os autores apontam que o chocolate é uma boa fonte de flavonóides, o que poderia melhorar os fatores de risco cardiovascular. Eles observam, contudo, que o chocolate consumido por exemplo nos E.U. contém menos cacau (conhecido por ser cardioprotetor) do que a consumida pelas mulheres neste estudo.


Abstract do Artigo:

Background: Randomized clinical trials have shown that chocolate intake reduces systolic and diastolic blood pressure and observational studies have found an inverse association between chocolate intake and cardiovascular disease. The aim of this study was to investigate the association between chocolate intake and incidence of heart failure (HF).
Methods and Results: We conducted a prospective cohort study of 31,823 women 48-83 years old without baseline diabetes or a history of HF or myocardial infarction who were participants in the Swedish Mammography Cohort. In addition to health and lifestyle questions, participants completed a food-frequency questionnaire. Women were followed from January 1, 1998 through December 31, 2006 for HF hospitalization or death through the Swedish inpatient and cause-ofdeath registers. Over 9 years of follow-up, 419 women were hospitalized for incident HF (n =379) or died of HF (n = 40). Compared to no regular chocolate intake, the multivariateadjusted rate ratio of HF was 0.74 (95%CI 0.58-0.95) for those consuming 1-3 servings of chocolate per month, 0.68 (95%CI 0.50-0.93) for those consuming 1-2 servings per week, 1.09 (95%CI .74-1.62) for those consuming 3-6 servings per week and 1.23 (95%CI 0.73-2.08) for those consuming one or more servings per day (p for quadratic trend = 0.0005).
Conclusions: In this population, moderate habitual chocolate intake was associated with a lower rate of HF hospitalization or death but the protective association was not observed with intake of one or more servings per day.

Acesso livre ao artigo (PDF):


Postagem reblogada pelo MFC Doutor Leonardo (Saúde da Família):